Om Rheum
Rheum är åtta sörmländska gårdar. Vi odlar mat i jorden, mat som binder samman människor och natur till ett samhälle. Att bruka jorden binder oss också samman med tidigare generationers bönder och det känns viktigt att lämna över den bördiga jorden till de kommande. Vi strävar efter en hållbar framtid där jordbruket leder till mer liv på gårdarna och där resultatet är mat av hög kvalitet och med god smak.
Vi började med att odla rabarber tillsammans. Rheum betyder rabarber på latin – Rheum rhaponticum.
​
Alla Rheums gårdar är KRAV-certifierade. Rheumkvalitet står för ekologiskt och närproducerat. Tillsammans anstränger vi oss för att du ska få en så bra produkt som möjligt. Och att de som odlar, förädlar och säljer ska få skäligt betalt för sitt arbete. Rheumkvalitet innebär att du alltid vet varifrån en morot, en köttbit eller äggen kommer. Vi förmedlar inga produkter. Vi gör dem själva. Om råvarorna tar slut, är det bara att vänta till nästa säsong.
Gårdar
Peterslunds Eko Odling
Producerar: Säsongensgrönsaker och mjölksyrade produkter
Peterslunds Eko Odling startade med grönsaksproduktion i 2007. Peterslund ligger mellan Björnlunda och Nyköping nära sjön Båven. Här bedriver Malin och Martin en ekologisk grönsaksodling på ca 2 hektar friland (KRAV och Demeter certifierad).
​
Vi satsar på en småskalig produktion av en mångfald av grönsaker och rotfrukter. Vi mjölksyrar även en del av våra grönsaker och säljer de i butiker, till restauranger och på marknader.
Malin har gått trädgårdsutbildningen på Skillebyholm i Järna där hon lärde sig bland annat mycket om ekologi, kretslopptänkande, biodynamisk odling och kompostering.
Ösvreta
Producerar: mjölkprodukter, nöt- och lammkött
På Ösvreta bor och verkar Anna och Mats tillsammans med sina fyra barn Nils, David, Karl och Staffan. Mats är tredje generationen på gården. Här produceras mjölk och kött (kalv och lamm). Anna och Mats lägger stor vikt vid djurens välbefinnande. Mjölkkor lever lugnt och fint i lösdrift. Och deras ungdjur och får lever extensivt med ligghall. Från maj till oktober förflyttas en del av djuren till Hanö utanför Trosa på sommarbete.
För Anna och Mats är det viktigt att odla och producera mat som de själva tycker om. De vill leva på ett sätt som gör att djur, natur, arbete, barn, möten, kreativitet och utveckling får plats. Eller som de själva uttrycker det: Det känns rätt att vara människa i kropp och själ på en gård där jorden brukats i alla tider.
På Ösvreta finns 45 mjölkkor och 45 tackor. Gården består också av 100 hektar åker, bete och arrenden samt 52 hektar skog.
Axala lillgård
Producerar: mjölk och nötkött, potatis, morot och rabarber.
På Axala lillgård i Björnlunda bor Anders och Eva tillsammans med sina döttrar Amanda och Malin. Gården har funnits i släkten sedan 1868. Anders, som själv är uppväxt på gården, tog över driften 1985. Eva har ett förflutet som vårdlärare och stadsbo. Idag sköter Anders gården tillsammans med Eva. Även farmor, som bor kvar på Axala, deltar dagligen i gårdens skötsel.
Axala lillgård föder upp kalvar och har mjölkkor. Förutom fodret till djuren odlar de god potatis och rabarber. Här finns 30 mjölkkor och lika många kalvar och ungdjur. Gårdens areal är 45 hektar åker, 10 hektar beten och 130 hektar skog samt ett tillskottsarrende på 25 hektar åker.
För Anders och Eva är det viktigt att driva Axala lillgård som ett familjeföretag. Här finns inga drömmar eller ambitioner om stordrift. Istället ser de värdet i att växa upp på en gård med djur och natur. Och att leva med i naturens växlingar.
Bonden på Södertuna
Producerar: grönsaker och snittblommor
Ett stenkast från Gnesta, intill Södertuna Slott odlar Linus grönsaker på friland och i växthus.
Under sommaren ordnas självplock av utvalda grönsaker och blommor.
Drivkraften för Linus är att odla mat med tydliga mervärden för dig som äter och för miljön, det får maten att smaka lite godare. Linus säljer ”ärliga” grönsaker där du som kund kan följa hela säsongen och om du vill, skörda dina egna grönsaker. Förutom på odlingen hittar du Linus grönsaker i restauranger och butiker lokalt i Gnesta, Trosa, Järna och på utvalda platser i Stockholm.
Linus är uppvuxen med grönsaksodling på familjens gård utanför Katrineholm. Han utbildade
sig till samhällsvetare och har arbetat drygt 10 år med kommunikation men behöll ena foten i lantbruket, bland annat genom som styrelseordförande i KRAV. Drömmen om att starta en
egen grönsaksodling blev verklighet säsongen 2022.
Birgittas trädgård
Producerar: microgrönt, säsongens sallad, morötter, rödbetor, rädisor, snittblommor mm. allt i jorden som finns här på våran lilla plätt.
Birgittas trädgård ligger i närheten av Jönåker i södra Sörmland. Här bedriver Alexander och Courtney en småskalig ekologisk grönsaksodling. Alexander och Courtney fokuserar på att skapa bördig och hälsosam jord som kan producera mat och ekosystemtjänster på en och samma gång. Detta är något de tror ger den bästa smaken, näringsvärdet och kvalitén på grönsakerna och allt annat de producerar.
Alexander är utbildad till civilingenjör på KTH. Han arbetade som trädgårdsmästare i Australien mellan 2014 och 2018 och har genomfört en Permaculture Design Certificate-kurs hos David Holmgren som tillsammans med Bill Mollison myntade begreppet permakultur. Courtney kommer från Australien och har arbetat som advokat. Courtney är intresserad av att odla snittblommor och att komponera buketter som följer säsongen i Sverige.
Nystugan ekogård
Producerar: nöt, gris, och lammkött, olika korvar, ägg och olika grönsaker , ibland potatis, bra år med mycket äpplen pressar vi äppelmust.
Vi kapar och säljer ved efter kundens önskemål.
Robert och Jenny driver tillsammans med barnen Oscar och Elsa gården Nystugan som ligger utanför Stigtomta, Nyköping. Gården har funnits i Roberts släkt sedan 1890 då hans gammelfarfar kom till gården. De tog över 1999 och marken och djuren lades om till ekologisk drift år 2000 och är KRAV-certifierad. Djuren föds upp på egenodlat foder, både vall och spannmål. De odlar ekologiska grönsaker på friland och i små växthus. På gården produceras även ved till försäljning och de har en stuga för uthyrning. Gårdens areal är ca 170 hektar åker och beten samt lite skog. På gården finns ca 45 dikor med kalv, 40 grisar, 70 får, 550 höns, hund och katt. Alla våra djur utom hönsen lever under vintern i en stor lösdriftsladugård. Där lever de ett lugnt liv, rör sig fritt och kan äta när de vill.
​
Sommartid går djuren ute på våra naturbeten. Hönsen bor i en annan byggnad som är lite varmare vintertid, men vår till höst går alla hönsen fritt ute på dagarna. Gården drivs som ett familjeföretag och det ska gå att leva av gården samtidigt som bönder och djur trivs och har det bra. Det är viktigt för Robert och Jenny att få bo nära natur och djur. Nystugan tar även emot volontärarbetare och praktikanter som vill prova på att leva och bo på en gård.